×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Agenda

Spiegellezingen: Kijk op Japan

Aankondiging

Vanaf februari 2019 organiseren we tweewekelijks een Spiegellezing in de reeks Kijk op Japan. In zes thema's - architectuur, cultuur, communicatie, filosofie, kunst en natuur - presenteren we per thema twee sprekers die elkaar qua onderwerp spiegelen. Zo bieden twaalf sprekers een boeiende inkijk in de Japanse cultuur van vroeger en nu.

Ga naar inschrijfformulier

April | Thema Filosofie

Filosoof en kenner van het Zenboeddhisme Michel Dijkstra opent op 8 april het thema Filosofie met een lezing over de zengedachten en zenpraktijk. Henk Oosterling, filosoof en Japankenner, legt op 29 april het verschil uit tussen het Westerse rationele denken en het Japanse doen-denken waarin hoofd, handen en hart meedenken. 

Mei | Thema Communicatie 

Organisatieadviseur Wiebe Cnossen spreekt op 13 mei voor het thema Communicatie over keihatsu, over hoe Japanse bedrijven samenwerken en welke rol de renga als dialoog daarin kan spelen. Sara Jansen richt zich als dramaturge en Japanologe op
27 mei op de verschillende soorten talen die Japanners gebruiken; van bewegingstaal, spreektaal tot robottaal.

Juni | Thema Cultuur

Dan volgt het thema Cultuur waarin op 3 juni professor Matthi Forrer het vrouwbeeld in de prentkunst van de Edo-periode belicht. Ingrid Houtkooper, Japanologe en medeoprichter van de school, geeft op 17 juni in haar lezing een schets van de rol van de vrouw in modern Japan. 

Juli | Thema Natuur

Tot slot, het thema Natuur dat een grote rol speelt in het leven van de Japanner. Op 8 juli spreekt Cathrien de Pater als religiewetenschapper en beoefenaar van aikido over de natuur in de Japanse religieuze tradities. Beeldend kunstenaar en Japanreiziger Roosmarijn Pallandt neemt ons op 29 juli in de laatste lezing voor de zomer mee naar de bewoners van de eilanden Yonaguni, Taketomi en Iriomote in het Zuidwesten van Japan die een bijzondere band onderhouden met de wind en de zee.

Ga naar inschrijfformulier

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou