×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Bidden wij tot Inari

Inari is één van de belangrijkste kami (god/geest) van Shinto - de religie die in Japan zijn oorsprong heeft. Hij/zij is de kami van rijst en landbouw. En daarmee samenhangend de god van vruchtbaarheid, sake, thee, van commercie, voorspoed en algemene welvaart. Van alle officiëel geregistreerde shinto schrijnen - jinja - in Japan is meer dan één derde gewijd aan Inari. Dat zijn 32.000 schrijnen. De meest bekende schrijn is Fushimi Inari Taisha in Kyoto. Een iconische schrijn, met de ontelbare rode torii - poorten - waaronder je het pad naar de top van Mount Inari loopt. De grote Inari schrijnen hebben bij de ingang en op prominente plaatsen beelden van vossen staan. Die vossen hebben bijvoorbeeld een sleutel (van de rijstschuur) of een rijsthalm in hun bek of om hun nek. Vossen zijn namelijk de boodschappers van Inari. Soms neemt Inari zelf ook de gedaante van een vos aan, maar ik ben niet ingewijd genoeg om te zien wanneer dat het geval is.

Foto: Ingrid Houtkooper

Fukushima Inari jinja is de belangrijkste schrijn van de stad Fukishima. Tijdens ons verblijf op het platteand in Fukishima kwamen we veel kleinere tempels tegen die gewijd waren aan Inari. Maar ook bij andere tempels of zomaar midden in een dorp vonden we mini schrijnen waar beeldjes van vosjes waren geplaatst. Waarschijnlijk allemaal niet geregistreerde Shinto schrijnen. Maar wel heel verklaarbaar. Fukushima is een agrarische prefectuur, één van de grootste prefecturen van Japan, die zich uitstrekt in de breedte van de kust tot aan de bergen in midden Honshu. Aan de kust - hamadori - worden de vissen gevangen, in nakadori - het middengedeelte van Fukushima - staan de fruitboomgaarden, waar de lekkerste appels, perziken en kaki worden geteeld. Maar Fukushima was vooral beroemd om de hoge kwaliteit rijst. Was. Verleden tijd. Na de driedubbele ramp met de aardbeving, tsunami en ontploffing van de kerncentrale in 2011 werden de producten uit Fukushima niet meer verkocht. Ook al waren ze volledig veilig. Het is acht jaar geleden en langzaamaan krabbelt de agrarische sector in Fukushima weer op. Zoals het was zal het waarschijnlijk nooit meer worden, maar we blijven bidden tot Inari.

Auteur: Ingrid Houtkooper

 

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou