×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Getemde natuur

Het is warm en bezweet kom ik aan bij de Daigoji, een boeddistische tempel in het zuiden van Kyoto. Vanaf het station was het een flink stukje lopen, af en toe best steil omhoog, door een woonwijk, in de volle zon. Vanwege het toenemend toerisme in Kyoto had ik rekening gehouden met 'hordes mensen', maar het is er opvallend rustig als ik mijn kaartje koop. Zodra ik onder de poort doorloop valt de schaduw van brede en vooral hoge bomen over me heen als een koele doek. Het ruikt naar verse modder, de zon heeft door de bladeren van de bomen de grond niet kunnen bereiken om de regen van de nacht te laten verdampen. Ik sta stil en kijk omhoog naar het prachtig schouwspel van takken, bladeren en het glinsteren van de zon. Mijn hartslag vertraagt en ik voel me één met de natuur.

Foto's: Ingrid Houtkooper

Tempelcomplex
Het is natuurlijk de getemde natuur van Japan. Al eeuwen wordt op ieder tempelcomplex elke takje zorgvuldig besproeid en gesnoeid. Regelmatig kom je hoveniers tegen, die tot in de boomtoppen hun werk doen. In de Daigoji is ook een Japanse tuin. Een tuin van ongekende schoonheid, alles is in perfecte harmonie. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Dit in tegenstelling tot de ongetemde natuur van Japan. In het land waar bijna driekwart onbewoonbaar is vanwege het ruige, onherbergzame landschap, slaat die natuur ook regelmatig onbarmhartig verwoestend toe.

Aardschokken
Ik vraag me af of, en zo ja hoe, de wetenschap dat je elk moment getroffen kan worden door een zware aardbeving is geïnterneerd in de Japanse genen. 'Jullie leven vier meter onder zeeniveau, is dat niet hetzelfde', is wel eens de reactie van een Japanse kennis, als we het erover hebben. Maar ik heb het gevoel noch de angst dat de zee ons elk moment kan overspoelen. In Japan zijn elke dag wel ergens kleine aardschokken die het hout van het huis doen kraken. Met enige regelmaat is er een zwaardere aardbeving die echt schade veroorzaakt en iedereen is bang voor weer een 'big one', zoals in 1995 in Kobe of 2011 in Tohoku.

Ontembaar
Ik noemde het net wel 'ongetemde' natuur, maar het moet natuurlijk 'ontembare' natuur zijn. Want ze valt in Japan eigenlijk helemaal niet te temmen. De behoefte om de natuur daar waar het wel kan tot in de puntjes te beheersen komt misschien juist voort uit de reële angst dat diezelfde natuur alles plotseling in chaos kan veranderen.

Tekst: Ingrid Houtkooper

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou