logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

• Kijken, denken, doen

cirkel van groei en dialoog

op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Spiegellezing Het wonder van Japans wonen

'De Japanse manier van bouwen en wonen kent twee uitersten', vertelt Eugène Zaaijer, van huis uit architect. 'Ten eerste, Japanse architecten maken de prachtigste pareltjes. Ze gaan uit van de tijdelijkheid van wonen. Ten tweede, Japanners laten hun woningen keihard verloederen. In die zin lijkt het op België. Deze twee extreme tegenpolen vind ik interessant'.

Twee tegenpolen
'In mijn lezing op 18 februari laat ik zien hoe Japanse architecten omgaan met die uitersten. Welke onderliggende factoren daarbij een rol spelen. Zoals het wonen op een vulkanisch eiland met een wisselend klimaat. Maar ook hoe economie en religie belangrijke factoren zijn bij het bouwproces van Japanse huizen', aldus Eugène.

Breder speelveld
'Nederlandse architecten vertrekken vaak vanuit één concept. Japanse architecten ontwerpen vanuit een breder speelveld. Daarin spelen niet alleen bouwkundige aspecten een rol. Ook zaken als natuurbeleving vanuit religieus oogpunt en de kleine kavels maken het ontwerpproces tot een fascinerend experiment', licht Eugène toe.

Tiny house
'Binnen deze visie past een concept van het Tiny house heel goed. Japan beschikt over weinig bouwgrond. Vandaar dat architecten veelal op kleine percelen bouwen. Momenteel ben ikzelf in Amersfoort bezig met het ontwerpen en bouwen van een Tiny house. Daarin kan ik Japanse kenmerken als tijdelijkheid, natuurbeleving en experiment mooi laten samenkomen. Ook daarover vertel ik tijdens mijn lezing', besluit Eugène monter.

Auteur: Karel Witteveen

<< Ga terug naar de vorige pagina

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou