×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Spiegellezing Tokyo met andere ogen

'Het loopt storm', zegt Caroline van Ommeren over haar reizen naar Japan. Japan is hot. Elke verre reisorganisatie gaat naar Japan. Ook SNP-reizen waarvoor Caroline sinds 2012 wandel- en cultuurtochten naar Japan en Tokyo organiseert. Over Tokyo schreef ze in 2014 een aantrekkelijk boek: Dwarreldende bloesem, knipperend neonlicht.

Stilzwijgende afspraken
'In mijn lezing op 11 februari vertel ik zowel over het huidige als het oude Tokyo, toen Edo geheten. Ik laat zien hoe deze metropool werkt, hoe Japanners er overleven. Maar ook hoe het vroeger was, rond 1922, toen Louis Couperus er kort verbleef en de stad voor de verwoesting van de aardbeving heeft gezien. Nu lijken de drukste wijken van de stad op het eerste gezicht  chaotisch, maar wie verder kijkt, ziet dat Tokyo ook een dorps karakter heeft behouden. Door stilzwijgende afspraken weten 23 miljoen Japanners toch hamonieus samen te leven', aldus Caroline.

straatmuzikanten in tokyo
Foto: Caroline van Ommeren

Schoonheid in detail
'Bij aankomst in Tokyo zien sommige reizigers een hele andere stad dan ze zich hadden voorgesteld', vertelt ze. 'Het kost even tijd om door de chaos de schoonheid te zien en die is vooral in details te ontdekken. Zoals een steen met een touw eromheen op het pad bij een theehuis. Dat touw 'vertelt' dat er binnen een theeceremonie gaande is, en dus bezet is. Of de schoonheid van een bentobox, de Japanse lunchtrommel. Maar ook de manier waarop Japanners hun cadeaus inpakken en hun tuinen verzorgen. Daar spreekt zorg en geduld uit', zegt Caroline.

Verschillende dorpen
'Als je met de metro in Tokyo reist dan kijkt niemand je aan. Iedereen is bezig op zijn schermpje. Maar kijk je op het perron hulpeloos om je heen, dan word je snel door iemand geholpen', vertelt ze. Ze tekende haar belevenissen over Tokyo op in een informatief boek. Caroline: 'Je ontdekt dat de stad uit verschillende dorpen bestaat die zijn uitgegroeid tot een metropool. Ondanks het aantal inwoners blijft het toch leefbaar. Dat is het mooie van Japan', 

Auteur: Karel Witteveen

<< Ga terug naar de vorige pagina

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou