×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Wonen op het platteland in Japan

Drie weken wonen we nu in Japan. Tijdelijk weliswaar, maar voor het eerst in een Japans huis op het platteland. Japanners noemen zelf alles wat buiten de grote steden ligt al snel 'inaka', platteland. Het plaatsje waar we wonen heeft 12 duizend inwoners, dus zo 'inaka' is het niet voor ons.

Wat het eerst opvalt is de afwezigheid van hoogbouw en dat praktisch iedereen in een vrijstaand huis woont. Hier en daar zie je een appartementsgebouw, meestal met maar twee verdiepingen. De kavels zijn vaak ruim, we lopen dagelijks langs prachtig onderhouden, maar soms ook, - in onze ogen - half vervallen Japanse huizen en even zoveel nieuwe strakke prefabwoningen. Woonhuizen, werkplaatsen, winkeltjes, alles door elkaar. Hoe je huis er uit ziet, daar zijn geen regels voor.

Knalblauw huis
Zo kwamen we een knalblauw modern huis tegen in een wijk met alleen maar grote traditionele Japanse woningen met de kenmerkende 'tempeldaken'. Het pand van de lokale patisserie is volledig roze en een schuurtje van alleen maar golfplaten is geen uitzondering. Dat er leegstand ontstaat doordat de bevolking vergrijst en jonge mensen naar de steden trekken is een bekend fenomeen. Dat zien we nu ook met eigen ogen. Huizen die letterlijk aan hun lot zijn overgelaten en langzaam in elkaar storten. Een triest gezicht, maar tegelijkertijd ook fascinerend.

verschillende japanse huizen
Foto: Ingrid Houtkooper

Auto op eigen erf
In Japan ben je verplicht je auto op je eigen erf te huisvesten. Elk erf heeft dus ruimte voor één of meerdere auto's. Meer dan eens zien we kapotte auto's staan. Zonder nummerplaat, soms zonder banden, staan ze te verstoffen. Vaak tussen andere troep. Stapels grof afval en hout. Naar binnen kijken kunnen we niet, de ramen zijn van ondoorzichtig glas of er hangen gordijnen voor. Maar soms zie je dat er stapels dozen of andere dingen staan.

Minimalistisch wonen
Dat het minimalistische Japans wonen een beeld is wat niet overeenkomt met het gewone dagelijks leven hier is ons allang duidelijk. De kleine appartementen in stedelijke gebieden die eufemistisch 'mansions' heten, zijn simpelweg te klein voor alles wat men verzamelt. Japanse films en zeker die van regisseur Kore-eda geven vaak een opgepolijst kijkje in de huizen van de personages, met rommel, stapels papier en boeken, roestige kranen en kapotte tegels. Maar ook op het platteland, waar ruimte geen probleem is, worden de huizen en het erf vaak gebruikt als opslagplaatsen voor alles en nog wat.

rommelige japanse huizen
Foto: Ingrid Houtkooper

Marie Kondo
Geen wonder dat Marie Kondo uitwijkt naar het westen met haar opruimtherapie, want in eigen land zet het geen zoden aan de dijk. Maar het went. Als je dagelijks de ordentelijke tuintjes van de Hollandse rijtjeshuizen ziet, dan komt al snel alles wat niet keurig is aangeharkt rommelig over. En bovendien, hoe rommelig het in en om het huis ook is, met schoenen kom je een Japans huis niet in. Dat wij gewoon naar binnenstappen met onze schoenen aan, doet voor Japanners alle netheid weer helemaal teniet.

Auteur: Ingrid Houtkooper

<< Ga terug naar de vorige pagina

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou