×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Weekendexpositie Origami 2-3 november 2019

Bijzondere boekvouwsels

Een aantal afgeschreven bibliotheekboeken vormde de aanleiding voor beeldend kunstenaar Betty Witteveen om de techniek van Origami vrij te gebruiken. Origami is de Japanse kunst van het papier vouwen. Ori betekent vouwen en kami is papier. 

Normaal tekent en schildert Witteveen figuratief, maar de opdracht van de plaatselijke openbare bibliotheek creëer een nieuw beeld van het boek verleidde haar tot deze Japanse vorm van papiervouwen. 'Het vouwen brengt innerlijke rust, het is erg meditatief', zo ontdekte Witteveen. 'De geest wordt bevrijd van de dagelijkse besognes. Het krijgt volop ruimte om te vliegen en zweven'.

Origami is rond de 2 eeuw ontstaan in China. Boeddhistische monniken zochten een manier om hun tempels op te vrolijken. Ze probeerden het met verschillende soorten kami of papier. Dit vouwen gebeurde volgens bepaalde regels: zo mocht je geen mes gebruiken. Ook werkten de monniken met lange stroken papier. Deze stroken papier zijn op de expositie ingeruild voor boekvouwels in allerlei vormen, van ingetogen, speels en uitbundig tot contemplatief.

Benieuwd naar de kunstenaar en de techniek van het boekvouwen? Kom naar de Open dag van 28 september en ontmoet Betty Witteveen.

Docent: Betty Witteveen
Datum: 2 en 3 november 2019
Tijd: van 11.00 tot 16.00 uur
Locatie: Aakstraat 62, Amsterdam-Noord
Voertaal: Nederlands
Kosten: Gratis te bezichtigen

<< Ga terug naar de vorige pagina

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou