×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Spiegellezing Kijk op Japan 13 mei 2019

De renga van boeddhisten voor bedrijven

Thema: Communicatie
In de Japanse cultuur is samenwerken tussen mensen en organisaties sterker verankerd dan in onze maatschappij. Hier draait het om individualisme en onderlinge concurrentie. Terwijl de huidige complexe vraagstukken juist vragen om bundeling van krachten en vaardigheden. Vanuit dit besef richtte organisatieadviseur Wiebe Cnossen in 1999 samen met een Japanoloog Minase op. Een adviesbureau voor innovatie en productie met samenwerking als kern. Saillant detail: de Japanse renga dialoog diende als sleutel voor deze samenwerking in organisaties.

Minase ontleende haar naam aan een boeddhistisch klooster in de omgeving van Kyoto. Hier werd in de 14e eeuw de Renga sanguin hyakuin Minase gedicht door een aantal monniken. In zijn lezing vertelt Cnossen hoe de renga-principes zijn gebruikt in bedrijven als Philips, Unilever en KPN. Hij geeft voorbeelden uit de Japanse praktijk voor de ontwikkeling van nieuwe Hollandse producten en bedrijfsmodellen.

Gastspreker: Wiebe Cnossen
Datum: 13 mei 2019
Tijd: 19.30 - 20.30 uur
Inschrijven voor: 11 mei 2019
Locatie: Aakstraat 62, Amsterdam-Noord
Voertaal: Nederlands
Kosten: € 18,00 per persoon (incl. koffie/thee) of € 30,00 samen met de lezing van 27 mei

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou