×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Spiegellezing Kijk op Japan 27 mei 2019

Japans theater als communicatiespiegel

Thema: Communicatie
In de jaren '90 zorgt regisseur en toneelschrijver Oriza Hirata voor een breuk in het Japans theater. Hirata experimenteert met radicaal uitgebeende spreektaal. Met stiltes, aarzelingen en betekenisloze klanken. Aspecten die voorkomen in elk gesprek. Hij ontwikkelt een eigen acteermethode: acteurs delen hun aandacht op tussen hun tekst en hun handelingen. Tien jaar later gaat theatermaker Toshiki Okada een stap verder. Ook hij vraagt acteurs hun aandacht te verdelen tussen tekst, lichaam en gebaren. Maar Okada doet meer: hij vergroot de afstand tussen taal en non-verbale uitingen. Dit uitvergrotingsproces veroorzaakt een bijzonder bevreemdend effect.

In haar lezing legt Sara Jansen, dramaturg, onderzoeker en Japanologe, zich toe op de unieke benadering van verbale en non-verbale communicatie van beide theatermakers. Hoewel ze internationaal werken, zijn hun voorstellingen geënt op de Japanse sociaal-politieke situatie. Bovendien draagt Hirate zijn unieke visie op de Japanse taal uit in het onderwijs en de politiek en onderzoekt hij de grenzen van de menselijke interactie door het schrijven van scripts voor robots.

 

Gastspreker: Sara Jansen
Datum: 27 mei 2019
Tijd: 19.30 - 20.30 uur
Inschrijven voor: 25 mei 2019
Locatie: Aakstraat 62, Amsterdam-Noord
Voertaal: Nederlands
Kosten: € 18,00 per persoon (incl. koffie/thee) of € 30,00 samen met de lezing op 13 mei

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou