×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Spiegellezing Kijk op Japan 25 november 2019

Kawabata's handpalmverhalen

Thema: Literatuur

'De essentie van het inkt schilderen zit in de ruimte, in wat is weggelaten'. Met deze woorden uitgesproken in zijn Nobelprijslezing van 1 december 1968 typeert de schrijver treffend zichzelf. Yasunari Kawabata (1899-1972) is een Japanse schrijver van weinig woorden. Hij schreef beroemd geworden novellen en romans als Sneeuwland, Duizend kraanvogels en De schone slaapsters. Daarnaast heeft hij totaan zijn dood korte verhalen geschreven, die hij handpalmverhalen noemde; verhalen die als het ware in je handpalm kunnen dansen, zo licht zijn ze.

Voor Karel Witteveen, oprichter van de EnsoSchool en trainer creatief denken en schrijven, zijn deze handpalmverhalen voorbeelden van miniaturen die de essentie proberen te vatten. De essentie van een gevoel of verlangen zonder zich daarbij te verliezen in uitgebreide details. Kawabata was een meester van de suggestie, van een licht aanraken van het leven. Met voorbeelden uit enkele handpalmverhalen ligt Witteveen dit toe. 

Gastspreker: Karel Witteveen
Datum: 25 november 2019
Tijd: 19.30 - 20.30 uur
Locatie: Aakstraat 62, Amsterdam-Noord
Voertaal: Nederlands
Kosten: € 18,00 per persoon (incl. koffie/thee) of € 30,00 samen met de lezing van 11 november

<< Ga terug naar de vorige pagina

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou