×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Spiegellezing Kijk op Japan 3 juni 2019

Mooie vrouwen op prenten in de Edo-tijd

Thema: Cultuur

Rond 1700 was Edo - het huidige Tokyo - een bruisende stad met 1,3 miljoen inwoners. In deze drukke en ondernemende metropool zochten kooplieden en handelaren naar vertier. Zo ontstond het kabuki-theater dat elke maand een nieuw toneelstuk presenteerde en het uitgaanscentrum Yoshiwara met ongeveer 150 bordelen en ruim 2000 courtisanes. Zowel de kabuki-artiesten als de topcourtisanes voorzagen in de behoefte aan populaire helden voor de burgerbevolking. Japanse houtsneeprenten speelden hier handig op in. Er verschenen prenten met afbeeldingen van acteurs in hun rol als samurai of sumo-worstelaar, gevolgd door bijin of haast onbenaderbare mooie vrouwen.

Matthi Forrer, oud-conservator van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, schetst aan de hand van deze prenten een beeld van de vrouw ten tijde van de Edo-periode (1616-1868). Hij volgt het schoonheidsideaal, de haardracht en de patronen op de kimono door de verschillende perioden heen. Ook toont hij hoe een prentkunstenaar als Utamaro 
rond 1790 de vrouw als individu met wisselende stemmingen afbeeldt. Verzonken in gedachten of bezig met haar toilet. Pas tussen 1830 en 1840 vindt deze realistyische weergave weer navolging bij de prenten van Utagawa Kuniyoshi.

 

Gastspreker: Matthi Forrer
Datum: 3 juni 2019
Tijd: 19.30 - 20.30 uur
Locatie: Aakstraat 62, Amsterdam-Noord
Voertaal: Nederlands
Kosten: € 18,00 per persoon (incl. koffie/thee) of € 30,00 samen met de lezing van 17 juni

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou