×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Spiegellezing Kijk op Japan 28 oktober 2019

Shodo of de kunst van Japanse kalligrafie

Thema: Rituelen

Bij Japanse kalligrafie denken wij al snel aan Zen-kalligrafie. Misschien wel aan een enso, de cirkel die de persoonlijke band tussen de kalligraaf en het scheppen van leegte én tegelijk volheid van het Boeddhisme uitdrukt. Maar er zijn ook prachtige teksten op kakemono of hangschilderingen in tempels, theehuizen en paleizen of zelfs in woonhuizen. Deze teksten zijn meestal in kanji-kalligrafie, geschreven in Chinese karakters. Niet verwonderlijk, want tegelijk met het boeddhisme uit de 6e eeuw na Chr. hebben de Japanners ook het Chinese karakterschrift overgenomen.

In zijn lezing legt Arthur Witteveen, sinoloog en meester kalligraaf, uit hoe de Japanners uit het Chinese karakterschrift twee eigen alfabetten hebben ontwikkeld: het hiragana en het katakana. Hiragana bevat fonetische tekens uit vloeiend geschreven Chinese karakters, aangeduid als 'vrouwenhand' of onnade. Sinds de 10e eeuw vind je dit schrift in Japanse poëzie, dagboeken, zoals het beroemde Hoofdkussenboek van Sei Shonganon, in brieven en persoonlijke notities.

Gastspreker: Arthur Witteveen
Datum: 28 oktober 2019
Tijd: 19.30 - 20.30 uur
Locatie: Aakstraat 62, Amsterdam-Noord
Voertaal: Nederlands
Kosten: € 18,00 per persoon (incl. koffie/thee) of € 30,00 samen met de lezing van 14 oktober

<< Ga terug naar de vorige pagina

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou