×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Spiegellezing Kijk op Japan: 8 april 2019

Zenboeddhisme: loslaten als levenskunst

Thema april: Filosofie
'Doe eens even zen!'. Wie dit roept, bedoelt meestal dat de ander even tot rust moet komen. Stilte en rust zijn echter maar enkele aspecten van de rijkgeschakeerde zentraditie. Michel Dijkstra, filosoof en kenner van het zenboeddhisme, legt in zijn lezing de nadruk op de praktijk van het loslaten. Deze onthechting heeft niet als doel om onbewogen te worden, maar juist om je diepgaand met alles en iedereen te verbinden. Zoals een dauwdruppel op het gras de hemel en de heldere maan weerspiegelt.

Dijkstra schreef in 2010 een helder boek: Zenboeddhisme. De kunst van het loslaten. Daarin neemt hij de lezer mee naar de oorsprong van het boeddhisme. Vanuit India, China en Korea reizen we naar Japan waar het boeddhisme een eigen vorm krijgt als zenboeddhisme. Loslaten is daarin het centrale thema. Grofweg houdt dit in dat je alles wat je belemmert om vol en open in het leven te staan, loslaat. Denk hierbij aan verlangens, gehechtheden, obsessies, arrogantie, vooroordelen en illusies. Heb jij nog iets los te laten?

Gastspreker: Michel Dijkstra
Datum: 8 april 2019
Tijd: 19.30 - 20.30 uur
Inschrijven voor: 6 april 2019
Locatie: Aakstraat 62, Amsterdam-Noord
Voertaal: Nederlands
Kosten: € 18,00 per persoon (incl. koffie/thee) of € 30,00 samen met de lezing van 29 april

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou