×
logo Ensoschool

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur.

  • Kijken, denken, doen

    cirkel van groei en dialoog

    op Japanse leest

inschrijven voor onze nieuwsbrief

Doen-denken centraal

De EnsōSchool biedt mensen, bedrijven en organisaties, kennis, inzichten en werkwijzen geïnspireerd door de Japanse cultuur, voor een andere manier van kijken, denken en doen voor persoonlijke groei en dialoog. Vijf uitgangspunten vormen de basis voor onze programma's waarbij het doen-denken centraal staat. Dit doen-denken, afkomstig van de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling, is ons leermodel; kijken, denken en doen in de vorm van een ensō, de zencirkel.

De vijf uitgangspunten zijn:
1. Japan als inspiratiebron
2. Kijken en terugkijken
3. Rituelen voor dagelijks gebruik
4. Leven en werken in cirkels
5. Leren door anders kijken, denken en doen

1. Japan als inspiratiebron.
De Japanse cultuur verschilt van de onze. Hun omgangsvormen, manier van denken, wonen en werken, hun omgang met ruimte en tijd; je blijft je verwonderen. Deze verwondering gebruiken wij als uitgangspunt voor onze programma's van Japans eten, architectuur tot de Renga-dialoog.

2. Kijken en terugkijken
In ons programma onderzoeken we aspecten van de Japanse cultuur. Bouwen en wonen, eten en koken, dichten, schrijven en schilderen: wij bekijken ze van verschillende kanten. We zoeken de nuance en reflecteren erop. Dit laatste noemen we terugkijken. Wij beschouwen dit als een verrijking van onze eigen manier van leven, werken en wonen.

3. Rituelen voor dagelijks gebruik
Elke cultuur bezit gewoonten, gebruiken en rituelen. Ook daarin verschilt Japan van ons. Japanners leven met de seizoenen, combineren traditie met moderniteit. Ze zien overal de schoonheid en tegelijkertijd het tijdelijke van in, wabi sabi geheten. Hun rituelen nemen wij als voorbeeld. Wij houden ze tegen het licht en gebruiken ze op eigen leest.

4. Leven en werken in cirkels
Tijd is in Japan geen lineair begrip, maar wordt beschouwd als een proces. Japanners zien tijd als een circulaire beweging. Vandaar de naam van de school: ensō. Dit staat voor zencirkel. Gebeurtenissen hebben weliswaar een begin en een eind, maar kennen geen definitieve afronding. Eenmaal afgerond, begint het proces opnieuw. Dit principe vormt het uitgangspunt van onze programma's: je bent nooit klaar met leren.

5. Leren door anders kijken, denken en doen
Door de Japanse cultuur te spiegelen aan de onze, ontstaat er een nieuw beeld. Of een nieuwe cirkelbeweging van kijken, denken en doen. Dit is het leermodel van de EnsōSchool, vertaald als doen-denken. Met het onderzoeken van de Japanse cultuur van nu en vroeger willen wij een aanzet geven tot persoonlijke groei en dialoog.

Ensō in logo: Arthur Witteveen | ontwerp website: Erwin de Wolf | content: EnsōSchool | © 2018

MENU TubeYou